YOU CAN HAVE ANY COLOR AS LONG AS IT’S BLACK

De bekende quote van H. Ford “You can have any color as long as it’s black” was een exponent van zijn focus om dankzij een sterk doorgedreven rationalisering en standaardisering zijn model T aan zeer scherpe prijzen en op grote schaal in de markt te zetten zodat de auto voor een grote groep klanten bereikbaar werd. Met meer dan 15 miljoen verkochte exemplaren is hij daar alleszins in geslaagd.

Zo’n vaart zal het wellicht niet lopen met onze low cost of living woningen. Maar onze insteek is wel gelijkaardig nl. lage-energiewoningen (E-peil < 0) voor een grote groep bewoners (eigenaars of huurders) bereikbaar maken dankzij een gestandaardiseerd bouwproces waarbij de keuzemogelijkheden beperkt zijn.

Onze pand-gezinswoningen bieden een antwoord op verschillende actuele thema’s in onze maatschappij:

1. Milieu, global warming, …

2. Betaalbare (sociale) woningen met lage energiekosten

3. Geen rendement op spaarboekje

4. Social Impact Investment

 

1.
Onze compacte houtskeletbouwwoningen worden met duurzame materialen gebouwd en beschikken over de nieuwste technieken (zonnepanelen, warmtepomp, ventilatiesysteem D, …). Ze hebben een negatief E-peil en voldoen zo ruimschoots aan toekomstige energiedoelstellingen. Geen gebruik van fossiele brandstoffen en een zeer lage energievraag dragen bij tot een minimum uitstoot van broeikasgassen.

2.
De grond- en woningprijzen blijven stijgen en de (verplichte) investeringen om (bestaande) woningen energiezuiniger te maken, zorgen ervoor dat het voor vele gezinnen quasi onmogelijk wordt om een grondgebonden, energiezuinige woning te verwerven. Maar ook op de (sociale) huurmarkt is er vandaag een groot tekort aan gezinswoningen met een lage energiefactuur. Dankzij een optimaal ontwerp en een doorgedreven standaardisatie van de productie slaagt pand er in low cost of living woningen aan te bieden aan scherpe prijzen. Dit biedt mogelijkheden voor gezinnen om een woning te verwerven.

3.
De pand-gezinswoningen zijn ook een interessante belegging voor vastgoedinvesteerders. De scherpe aankoopprijzen, gekoppeld aan lage energiefacturen voor de toekomstige huurders, zorgen voor een mooie maandelijkse huuropbrengst. Een grondgebonden woning met een E-peil dat nu reeds lager ligt dan de toekomstige doelstellingen, zal ook op langere termijn een hogere verkoopwaarde realiseren.

4.
De pand-woningen hebben ook de belangstelling gewekt van verschillende Sociale Verhuurkantoren (SVK). Samen met investeerders op zoek naar goede rendementen, maar ook met oog voor sociale uitdagingen, konden we in nauw overleg met de verschillende actoren al heel wat mooie projecten realiseren. De uitdagingen in dit marktsegment zijn enorm en dankzij onze duurzame, geprefabriceerde en energiezuinige woningen kunnen wij, samen met social impact investeerders, gemeentebesturen en SVK’s, ons steentje bijdragen.