Hoge rente: een obstakel voor de woningbouw, maar ook een kans voor investeerders

Het is stil op de woningmarkt. De oorzaak? De hypothecaire rentevoeten die verdrievoudigd zijn op 1 jaar tijd. Daardoor is bouwen of renoveren plots veel duurder geworden. En dat voelen de nieuwbouw- en renovatiesector maar al te goed. Dat blijkt uit een conjunctuurenquête van bouwfederatie Embuild bij 427 bouwbedrijven.  

Minder klanten door stijgende rentevoeten

De bouw- en installatiesector wordt getekend door grote verschillen in conjunctuur. Terwijl de infrastructuurwerken het goed doen, mede dankzij relanceplannen en investeringen van lokale besturen, gaan de nieuwbouw- en renovatiesector door een donkere periode. De boosdoener is de sterke stijging van de rentevoeten van 1% naar 3,5%.  

Volgens 94% van de bouw- en installatiebedrijven belet die hoge rente mensen om een lening aan te gaan en worden (ver)bouwplannen daarom ‘on hold’ gezet. Het gevolg? 62% van de bouw- en installatiebedrijven merkt een daling van contacten met nieuwe klanten en 52% zegt dat hun orderboek minder gevuld is dan normaal. 

Sombere vooruitzichten

In de enquête vroeg Embuild ook aan de woningbouwers en residentiële renovatiebedrijven om voorspellingen te doen voor 2024. Die blijken allerminst rooskleurig:  

  • 63% van de woningbouwers verwacht een slechter 2024 ten opzichte van dit jaar. 8% verwacht het beter te doen. 
  • 57% van de woningbouwers gaat uit van een verslechterde tewerkstelling in 2024. 
  • 46% van de residentiële renovatiebedrijven verwacht een slechter 2024 ten opzichte van dit jaar. 17% verwacht het beter te doen. 
  • 45% van de residentiële renovatiebedrijven gaat uit van een verslechterde tewerkstelling in 2024. 

Denken op lange termijn

Hoewel de hypothecaire rentevoeten en de kosten gestegen zijn, blijft het toch interessant om te bouwen of te renoveren. Door de loonindexering is onze koopkracht namelijk niet veranderd. Daarnaast is de hypothecaire rente laag in vergelijking met het verleden en ook lager dan de inflatie.  

Voor vastgoedinvesteerders is het dus belangrijk om niet zomaar blindelings de menigte te volgen. Beslissingen om al dan niet te investeren moeten gebaseerd worden op een grondige analyse van de financiële doelstellingen, de risicotolerantie en de fundamenten van de investeringen. 

Er zijn verschillende redenen waarom investeren in residentieel vastgoed vandaag nog altijd een goed idee is, zelfs bij hogere rentetarieven: 

  • Inflatiebescherming: Vastgoed kan een effectieve manier zijn om jezelf te beschermen tegen inflatie. De geïndexeerde huurprijzen stijgen namelijk mee met de inflatie. Ook de vastgoedprijzen stijgen meestal (zeker die voor zeer energiezuinig vastgoed), waardoor de waarde van je investering omhooggaat. 
  • Toenemende vraag: In België is er nog altijd een groeiende vraag naar woningen door de bevolkingsgroei, migratie en meer, maar kleinere gezinnen. Mede door de gestegen bouwkosten, de hoge rente en de strengere eisen van banken voor het toekennen van een lening kunnen minder gezinnen zich een eigen woning veroorloven. Bovendien komen er momenteel weinig nieuwe projecten op de markt en worden er veel minder vergunningen afgeleverd. Het aanbod groeit dus niet mee met de vraag. Dit kan de vraag naar huurwoningen stimuleren en de huurprijzen de hoogte in jagen. 
  • Passief inkomen: Als je vastgoed verhuurt, kan je een passief inkomen creëren in de vorm van huur. Zo heb je meteen ook een stabiele bron van inkomsten.  
  • Diversificatie van investeringen: Vastgoed als onderdeel van je investeringsportfolio kan helpen bij het diversifiëren van risico’s.  
  • Langdurige waardestijging: Over het algemeen hebben vastgoedbeleggingen de neiging om in waarde te stijgen, vooral als ze heel energiezuinig zijn. 

 

Bron: Lambrechts, A. (2023). Woningbouw in zwaar weer. Embuild Limburg. https://embuildlimburg.be/nl/nieuws/woningbouw-zwaar-weer